Andreas Kildebo

Jeg havde en idé om, at jeg skulle være maskiningeniør. Men efter tre måneder så skulle jeg ikke være det mere. Så var jeg tilbage i Skel.dk og kom ud og fik målt en masse. Efterfølgende startede jeg på landinspektøruddannelsen, læste i 5 år, og herfra har det ellers været videre ud og arbejde med faget.

Vejen til den rette uddannelse kan være af omveje. Det var det for den 28-årige, færdiguddannede landinspektør Andreas, der til dagligt arbejder i virksomheden Skel.dk.

Andreas er glad for sit endelige valg af uddannelse. Han elsker landinspektørfagets mange facetter og håber, at der er andre, som vil finde ligeså meget glæde ved faget, som ham selv.

Man skal vælge at blive landinspektør, hvis man godt kan lide at komme ud i naturen, hvis man kan lide at arbejde med den nyeste teknologi, og hvis man generelt godt kan lide det samspil mellem mennesker, der skal til, for at få projekter til at fungere, fortæller han.

Teknologisk legetøj

Andreas fortæller, at han går meget op i teknik. Noget af det, han derfor er særligt begejstret for ved sit daglige arbejde er, at han får lov til at “lege” med den nyeste teknologi.

Det bedste ved at være landinspektør er at tage den nyeste teknologi med ud i verden og derefter kunne bringe noget fornuftigt med tilbage på computeren, som man kan levere et produkt ud fra.

Han beskriver, hvordan han elsker at komme ud og bruge teknologi såsom droner, lasere og scannere. Det er særligt laserscanning og droneflyvning, han bruger i hverdagen i forbindelse med store byggeprojekter.

Han bruger laserscanneren til kvalitetskontrol, til at tjekke om entreprenøren har udført arbejdet korrekt, om bygningselementerne står de rigtige steder, om stålet er placeret korrekt og er loddet ordentligt op, om der er deformationer og meget andet, fortæller han.

Studierejse til Grønland

Der er flere måder at komme ud og prøve faget af i virkeligheden gennem uddannelsen. Alle de studerende har blandt andet på fjerde semester forskellige muligheder for at styre sin faglige udvikling i den retning, de selv ønsker. Blandt andet kan de studerende tage et studieophold i udlandet eller udarbejde et projekt i tæt samarbejde med en virksomhed eller AAUs forskere.

Man kan sagtens tage til udlandet med studiet. Mange af mine medstuderende var både i Dansk Vestindien og forskellige steder i Afrika. Jeg tog med en studiekammerat til Grønland, hvor vi skrev om den grønlandske referencemodel, siger han.

En anden mulighed for at komme ud og prøve kræfter med faget er ved at erhverve sig et studiejob, ligesom Andreas og mange af hans medstuderende har gjort. Det er noget, der er tradition for indenfor faget, og det giver mulighed for både en masse praktisk læring ved siden af studiet, ligesom det ofte giver adgang til efterfølgende ansættelse, som det har gjort i Andreas´ tilfælde.

Ud i den virkelige verden

Andreas startede i landinspektørvirksomheden Skel.dk efter gymnasiet. Her blev han ansat som målemedhjælper og syntes, det var fedt med en alsidig dagligdag, hvor han kom ud og mærkede naturen. Det er ligeledes den alsidige hverdag, Andreas i dag elsker ved sit daglige arbejde.

Det fede ved landinspektørfaget er også, at man aldrig laver det samme. Du er både indendørs og udendørs. Nogle dage er der arbejde bag en computer og andre ude i den friske luft. Der er dage, hvor du arbejder sammen med en masse andre menensker, og dage hvor du er alene, påpeger han.

Andreas nævner, at det for ham har været en omvæltning at komme fra studiet og ud i den virkelige verden. Pludselig har han skulle være ansigt udadtil for virksomheden og har fået et reelt ansvar for rigtige kunder. Heldigvis har han gået til sin nye stilling med en stor portion gå-på-mod, og i dag er kundeansvaret noget af det bedste ved jobbet.

Det har stor betydning for mig, når kunden ringer igen. Hvis man har leveret en god service, og de ønsker at samarbejde endnu engang – det er virkelig, virkelig fedt!

Udover at det har stor betydning for ham, når han har været med til at levere et godt stykke arbejde, aspirerer Andreas til at arbejde sig op gennem virksomheden. Han vil i fremtiden gerne styrke sin faglighed og være den person, man går til, hvis der er tekniske problemer.

Mine egne ambitioner som landinspektør er at udvikle min faglighed. Det er både inden for det tekniske, hvor jeg gerne vil være den, de andre går til, når vi har tekniske sager og problemer. Samtidig vil jeg også gerne det menneskelige. Jeg vil gerne være med til at oplære nye og bringe dem videre. Det kunne være rigtig fedt, siger han

Godt klædt på til arbejdsmarkedet

Selvom Andreas fortæller, at det på nogle måder kan være en anden virkelighed at komme fra studiet og ud i den virkelig verden, så mener han, at uddannelsens faglighed og bredde har været et godt grundlag for at komme i arbejde efter endt uddannelse.

Det er umuligt at gøre en fuldstændig klar på det hele, men jeg synes, at man kommer ind på nogle rigtig gode elementer. Så kan det godt være, at der er nogle ting, som er anderledes ude i den virkelige verden, men man bliver godt klædt på inde på studiet. Det er nogle virkelig gode ting, man kommer igennem, slutter han.

Læs flere inspektører fortælle om deres karrierevalg

Andreas Kildebo
Landinspektør

Joackim A. Christensen
Landinspektør

Rasmine Sørensen
Landinspektør

Simone Starup
Landinspektør

Mathias Gyldendal Bilstrup
Landinspektør

Idamarie Jørgensen
Landinspektør

Omid Hassani
Landinspektør

Emilie Sonne Uhlott
Landinspektør

Terese
Landinspektør